מהו אסבסט

אסבסט הוא מינרל עמיד בעל תכונות ייחודיות של בידוד ואלסטיות, האסבסט האסבסט מסוכן לבריאות, למד על הדרך הנכונה לטפל במפגע.

אסבסט

אנו שומעים רבות על חומר האסבסט, בעיקר על הסכנות הנלוות לשימוש הנרחב שנעשה בו בעבר, אך מהו למעשה האסבסט?

אסבסט הוא מינרל שצורתו היא של סיב דק, ארוך ומתפצל. את מינרל האסבסט חוצבים מאדמות אוסטרליה, קנדה, דרום אפריקה וברית המועצות לשעבר. באזורים אלה הוא מצוי בשפע ובשל כך מחירו זול.

האסבסט עמיד באש וחום ואינו צובר חלודה. כאשר מוסיפים אותו לחומרי גלם נוספים הם מקבלים את תכונותיו הייחודיות.

דוגמה לכך היא תרכובת האסבסט צמנט. כאשר מערבבים אחוז גבוה של בטון עם אחוז נמוך של מינרל האסבסט מתקבלת התרכובת. מכאן שהבטון הוא מרכיבו העיקרי של האסבסט צמנט, והוא אכן דומה לבטון אך הוא יותר אלסטי ומבודד כתכונותיו של המינרל.

בשל התכונות הייחודיות של האסבסט ובגלל שהוא מתערבב בקלות עם חומרים נוספים קיימים שימושים רבים לאסבסט. הוא משרת את תעשיית הרכב ואת תעשיית הבדים, ובעיקר את תעשיית הבניה. שם הוא נפוץ בצנרות ובגגות כחומר חיפוי.

תרכובת נוספת של אסבסט היא האסבסט הפריך. תרכובת זו מכילה אחוזי אסבסט גבוהים יותר ונוטה להתפורר לחלקיקים קטנים ממגע קל.

סכנות האסבסט

במהלך שנות השמונים, התבהר הנזק המשני שנגרם כתוצאה מהשימוש באסבסט. למינרל האסבססט צורה ייחודית של סיב מזערי בעל צורה של קוץ מתפצל. כאשר לוחות האסבסט נשברים או כאשר החומר מתפורר וקיים בריכוז גבוה, סיבי האסבסט נישאים באוויר וחודרים בקלות לחלל הריאה. הסיבים נתקעים במערכת הנשימה ומתפתח קרום דלקתי. הריאות, ובפרט ריאות של מעשנים, מתקשות להיפטר מסיבי האסבסט ולרפא את הדלקתיות שנוצרה באזור. עקב כך נוצרת פגיעה בריאה, הפגיעה תבוא לידי ביטוי לאחר כעשר שנים ועשויה לגרום למחלות קשות ולמוות.

סיכונים אלו חמורים ביותר כאשר מדובר באסבסט פריך בשל ריכוזו הגדול יותר בעת התפוררות. כשיש חשד לאסבסט פריך במבנה, יש להגביל באופן מיידי את השימוש במבנה. יש להתרחק ולהתגונן עד כמה שניתן ממפגע מסוג זה.

גג אסבסט 

עד שנות השמונים רוב הגגות בארץ חופו באמצעות לוחות אסבסט. את לוחות האסבסט ניתן לזהות באמצעות צורתם הגלית, הם למעשה עשויים מאסבסט צמנט.

כאשר לוחות האסבסט יושבים על הגג שלמים וללא הפרעה הם אינם מזיקים. אולם אם הלוחות ניזוקים או שעולה צורך בשיפוץ המבנה יש לפנות את גג האסבסט ולהיעזר בבעל מקצוע בעל האישורים והניסיון המתאימים לתהליך הפירוק וההטמנה. תהליך זה דורש אישור מהרשויות בשל הסכנות הבריאותיות ואתגרי העבודה בגובה. 

חוק האסבסט 

בשנת 2011 נקבע החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק. מטרתו להגן על האזרחים, שלא בהכרח מודעים לנזקים. החוק מגדיר מה לעשות ועל מי מוטלת האחריות כאשר נמצא אסבסט במבנה. הוא מגדיר את תפקידן של הרשויות המקומיות ושל המשרד להגנת הסביבה; עליהן לפקח שפירוק האסבסט ופינויו יבוצעו כהלכה. 

בנוסף, על פי חוק זה, החברות המקצועיות המטפלות בעבודות אסבסט יעברו התמחות מפוקחת בנושא. בשל הסכנות הכרוכות, נדרשים בעלי מקצוע מנוסים מחברות בעלות ותק, הבקיעים בהנחיות החוק. עליהם להבדיל בין מצבי תקינות החומר ולדעת לנהל אירוע של פלטות שבורות או חומר במצב לא תקני שמתפורר באוויר. ניהול אירוע שכזה כולל אזהרת הרשויות והתושבים, פירוק ופינוי של האסבסט לפי התקנות. 

כמו כן, בעלי מקצוע מיומנים ידעו לזהות אסבסט פריך לעומת אסבסט צמנט ולפעול בהתאם.

כיום משעלתה המודעות בנושא וקובעה בחוקי המדינה, לא מתקיימת בנייה באסבסט במדינת ישראל, אך עדיין קיימים גגות אסבסט שנבנו בעבר. במקרה ונתקלתם בגג אסבסט המאופיין במבנה הגלי ונראה כי ניזוק, אתם מוזמנים לפנות אלינו. אנו מתמחים בפיקוח על תהליכי פינוי והטמנה ונשמח לסייע לכם כדי לשמור על סביבה בטוחה ובריאה. ניתן לפנות לכל שאלה נוספת. 

אופק

אופק

מאמר זה נכתב על ידי אופק גולן...

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה נוספת

עוד מאמרים..

יזמי אנרגיה סולארית

איך להיפטר מגג האסבסט וגם לקבל כסף

יזמים פרטיים מחפשים בעלי נכסים למגוון שיתופי פעולה: השכרת גגות להתקנת מערכות סולאריות, שיפור תשתיות הגג, פינוי והחלפת גג אסבסט, סיוע בהליכים במגזר הפרטי מתחילתם עד סופם ועוד. 

קרא עוד
דבורה אקולוגיה וחשמל

הדבורים והאנושות תלויים בגג הסולארי שלך

כאשר הדבורים ייעלמו, לבני האדם יוותרו רק 4 שנים לחיות”, קבע המדען אלברט איינשטיין לפני כ-60 שנה. הדבורים הן הבסיס לקיום האנושות. הן אחראיות על ייצור המזון שלנו, שבלעדיו לא נוכל התקיים. אבל יש בידינו את הכוח לעצור את היעלמותן על ידי מאבק בהתחממות הגלובלית. כל אדם פרטי יוכל לתרום למאבק זה בהתקנת מערכת סולארית על גג ביתו.

קרא עוד
אנרגיה סולארית

אנרגיה סולארית

מה זאת אנרגיה ולמה אנחנו צריכים אותה? באילו מתקנים אוגרים אנרגיה סולארית ואיך המתקנים בנויים?

קרא עוד
הסכם ההסדרה

הסכם האסדרה של רשות החשמל

הכירו את הסכם האסדרה של רשות החשמל. מדוע הוא נוסד? מה הסעיפים הכלולים בו? מה התהליך כדי להצתרף אליו? איזה תמריצים הוא מעניק ומה הביקורות הקיימות כנגדו?

קרא עוד

התקשר ל: 053-961-1556

או שתשאיר פרטים ואנחנו נחזור אליך בהקדם

אנחנו מציעים ייעוץ ושירות מקצועי אמין וישיר, נשמח לעמוד לשירותך בכל דרכי התקשורת בנייד בוואטסאפ בפייסבוק

הפרטים נקלטו בהצלחה,

אנחנו זמינים גם בטלפון:
053-961-1556

לוגו האתר
דילוג לתוכן